23 ene 2015

Les empreses de l’ IBEX cerquen dones per formar part dels seus Consells.


La Ramona Sala de Heredia havia acabat la classe i estava tancant el seu ordinador quan va rebre una trucada d’un amic del seu pare. Li va proposar una cosa insòlita: formar part del Consell d’Administració d’una gran empresa. Desprès del primer moment de  sorpresa, la Ramona va contestar que s’ho havia de pensar i que n’ havien de parlar .

Varen quedar a dinar en un luxós restaurant, prop de l’Escola de Negocis on ella exercia de catedràtica des de feia anys.

- No et preocupis no és tant difícil – li va dir l’ amic. Només començar l’ aperitiu.
- No ho sé. Jo sóc molt responsable i vull saber on em fico. Mai he estat en el mon de l’ empresa.
- Això és important,  l’altre dona que hem incorporat  tampoc ha estat mai al món de l’ empresa. És ex-ministre. Ja saps, pels contactes, la informació privilegiada, be, el que anomenen “portes giratòries” 

-  Doncs per què jo, si no sóc política ?

 - Tu ets catedràtica, parles idiomes,  et tinc confiança, i el teu pare sempre m’ explica meravelles de tu. A més, pots aportar molt i ara les empreses de l’Ibex tenim una certa urgència per demostrar la diversitat en els Consells.

- Però què hauré de fer jo exactament?,Es a dir quina responsabilitat tindré ? – insistia amb urgència la catedràtica acostumada a la vida acadèmica. - Necessito saber-ho perquè no tinc massa temps entre classes, exàmens i  fills.  

- Per això no et preocupis gens. Els informes ens els preparen els experts. A la fi només seran unes reunions a l’ any  per les que cobraràs 50.000 € a l’ any per concepte de dietes. Clar aquí no es com altres empreses que se’n van als 100.000 i 150.000  a l’ any.

La Ramona des que es Consellera en un Consell en què nomes hi ha una altra dona (l’ ex- ministre)  és reclamada a parlar en tots  els Fòrums per explicar com veu ella, des de dalt del poder, (on només hi ha un 6% de dones) l’ experiència i quines perspectives poden tenir les altres dones.   

Hi ha sostre de vidre? Sempre li pregunten . Son necessàries les quotes?

La Ramona de manera aferrissada i d’acord amb tots els homes Consellers d’ aquest país està en contra de les quotes. “Es un perill per les pròpies dones! ens diu.”  Nosaltres hem d’entrar per la nostra vàlua i no hem de ser cap gerro per fer bonic.”  I hem de demostrar que estem molt ben preparades .

En el darrer Foro d’ empresàries que vaig trobar a la Ramona, li vaig assegurar : - “De fet vosaltres també heu estat elegides per cooptació, tot i que, evidentment, esteu molt ben preparades.” 

El discurs de la Ramona ara es el mateix que el  de la gran majoria de les “escollides “ que han arribat a dalt (en els casos en que elles no son les pròpies empresàries.) El cas és que elles han estat “escollides” i “avalades” pels altres Consellers. Homes. Ells .

“Tradicionalment , la majoria de les consellers independents de les empreses de l’ IBEX procedeixen del mon de la política (ex-ministres, ex-conselleres, )  o de la Universitat “

Les tendències a nivell mundial son altres. Cal aprofitar el talent femení, en aquests moments el millor preparat (60% de llicenciatures) i amb unes aptituds i competències especialment adients per els moments de canvis, d’incerteses i de necessitat d’ aportació de valors al mon de l’ empresa. Elles son flexibles, adaptables, amb visions globals i holistica i estratègies a llarg termini. 

Ara els inversors del nostre pais, una mica tard però s’estant donant compte (com arreu de la Unió europea) que la diversitat aporta valors i que les empreses amb mes dones en els llocs de decisió son mes rentables, tenen mes beneficis a curt termini i mes solvència. 

La transparència i la meritocràcia ajudaria molt a que les empreses siguessin mes competitives, perquè sempre es cercaria  la persona mes competent i que aportes mes diversitat de valors i competències complementaries.

Per primera vegada, els “caza talentos” estan preocupats cercant dones competents. El perfil es “que ocupin llocs de responsabilitat en les altres empreses i amb experiència internacional” ODEE www.donaempresaeconomia.org ofereix una Plataforma on line  on trobaran un ventall de cv a mode d’ “historial de vida” d’ altes directives i executives. Per què no es pugui dir que no hi ha dones preparades.


Anna Mercadé i FerrandoNo hay comentarios:

Publicar un comentario